Tüp Bebekte Beslenmenin Önemi
- Fatma Tertemiz
- 10 Kas 2017
- 1 dakikada okunur

Tüp bebek uygulamasında, anne adayları için öncesindeki hazırlık sürecinde ve işlem sonrasındaki takip sürecinde de beslenme programı önemli role sahiptir. Baba adayları için ise sadece hazırlık sürecinde işleme kadar olan aşamada beslenme önem teşkil eder.
Bahsedilen tüp bebek uygulamalarında (yumurta donasyonu (yumurta nakli), sperm donasyonu (sperm nakli), embriyo donasyonu (embriyo nakli), cinsiyet belirleme (cinsiyet seçimi), taşıyıcı annelik , rutin tüp bebek... vb ) beslenme ile alakalı dikkat edilmesi gereken hususlardan en önemlisi, sigara, alkol, asitli içecek, kahve, çay, suni tatlandırıcı gibi zararları kanıtlanmış yiyecek ve içeceklerden mümkün olduğunca uzak durmak hatta hayatınızdan çıkarmaktır.
Bunun haricinde de faydalı besinleri bolca tüketmeye çalışmak gerekmektedir. Örneğin, mineral ve Omega içeriği açısından zengin olduğundan dolayı haftada 2-3 kez taze balık tüketmek gerekir. Nohut, fasulye, barbunya gibi kuru baklagiller yüksek besin değerleri olduğundan bolca tüketilmesi gerekenler arasındadır. Folik asit gebeliğe hazırlık ve gebelik sürecinde çok önemli olduğundan folik asit içerikli besinleri tüketmeye özen gösterilmelidir. Folik asit bakımından zengin gıdalar: mercimek, yeşil yapraklı sebzeler, narenciye, kuşkonmaz, brokoli, barbunya, yumurta, domates....vb. Ayrıca kuru yemişler kavrulmamış ve tuzsuz olarak ve de kuru meyveler az miktarlarda düzenli olarak tüketilmesi gerekenler arasındadır.
Günde 3 kez ana öğün ve 3 kez ara öğün yapılmalı ve öğün atlanmamalıdır.
Günlük en az 2,5-3 Lt su tüketimi yapılmalı, bu miktara çay, meyve suyu gibi sulu içecekler katılmamalıdır.
Unutulmamalıdır ki tüp bebek tedavinizin başarılı olabilmesi için sağlıklı bir bünyeye ihtiyaç vardır. Sağlıklı bir bünyeye sahip olmamız da en başta sağlıklı beslenmemize bağlıdır.
Lütfen, tüp bebek tedaviniz ister rütin tüp bebek, ister yumurta - sperm - embriyo nakli olsun hazırlık aşamasına başlarken size hekiminiz tarafından sunulacak kişisel hazırlanmış beslenme programına uyunuz.